Ce este un Punct Gastronomic Local?
Originar din Delta Dunării, Ivan Patzaichin și-a dorit să ajute localnicii care au resurse limitate. El a creat Asociația „Ivan Patzachin – Mila 23” și proiectul „Rowmania”.
Propunerea lui a fost să creeze locuri inedite și autentice, unde turiștii să vină să mănânce tradițional și sănătos. Proiectul a fost preluat de autorități și extins cu succes la nivel național
„Să renunțăm la fast-food-ul Deltei: borș și pește prăjit” – acesta a fost viziunea lui Ivan Patzaichin
În prezent, acest concept a dus la existența unor locuri în care putem mânca tradițional, după rețete și cu ingrediente specifice zonei respective.
„Punctul Gastronomic Local” este un concept de unitate de tip familial care oferă produse și preparate alimentare dintr-o anumită zonă geografică din țara noastră. Aceste puncte gastronomice locale nu respectă formatul clasic al unui restaurant sau al unei pensiuni, deși împrumută parțial anumite principii de funcționare.
Ideea din spatele conceptului este să ofere posibilitatea turiștilor de a beneficia de preparate tradiționale locale din mediul rural, respectând în același timp și dispozițiile legale de igienă. Sănătatea consumatorilor nu trebuie afectată.
În aceste locuri un meniu este preparat și servit în aceeași zi, numai de către patron și/sau membrii familiei acestuia, cu maxim 2 feluri de ciorbe / supe, 2 feluri principale și 2 deserturi. Produsele trebuie să-și aibă originea numai în unitățile autorizate / înregistrate sanitar veterinar. Astfel, vorbim mai ales despre produse autohtone, specifice regiunii în care Punctul Gastronomic Local prepară mâncărurile.
Pe scurt, un Punct Gastronomic Local este un loc în care turiștii, aflați în tranzit sau cazați în zonă, pot mânca produse tradiționale, bio, preparate pe loc de familia care are în administrare acel punct.
Punctul Gastronomic Local din Bilbor
Amplasat într-o localitate intramontană, la 1.100 metri altitudine, Punctul Gastronomic Local Bilbor a fost înființat de familia Vâlcan.
Aici, pe lângă preparatele culinare tradiționale, poți gusta şi băuturi specifice zonei cum ar fi siropul de afine sau de merişoare. La desert te poți bucura de dulcețuri din fructe de pădure. Masa poate fi servită chiar și pentru 20-30 de persoane, însă este necesară programarea.
Dacă planifici să petreci un sejur la Punctul Gastronomic Local din Bilbor, nu uita să anunți proprietarii dinainte, întrucât ingredientele (de proveniență locală) trebuie pregătite / culese.
Dincolo de serviciile oferite la Punctul Gastronomic Local Bilbor, locația reprezintă și un îndemn pentru tineri de a nu-și mai părăsi locurile natale
Proprietarii, care au lucrat și ei în străinătate, au viziunea ca tinerii să lucreze în aceleași domenii pe care le-au avut părinții și bunicii lor. Altfel, tradiția românească se va pierde odată cu trecerea timpului, dacă nu investim timp în valorile noastre.