Obiective turistice Toplita

Cascada Mezotermală

Cascada cu apă termală de la Toplița, denumită și Cascada Mezotermală, este un monument al naturii, arie protejată de interes național și rezervație naturală de tip biologic și peisagistic.

Drumul până la cascadă este de aproximativ 1 km din Parcul Central al orașului, și poate fi parcurs atât cu mașina, cât și cu bicicleta sau la pas. Trebuie să mergi pe Bulevardul Nicolae Bălcescu, urmând ca mai apoi să faci stânga pe Strada Cascadei.

Rezervația ocupă o suprafață de 0,5 hectare, iar apa cascadei urcă până la o temperatură de 27 de grade Celsius. Cascada are o cădere de aproximativ 10 m și este alimentată de izvoarele stațiunii Bradul.

Culorile deosebite reflectate de apă se explică prin prezența travertinului și calcarului din straturile inferioare, aflate într-un proces continuu de depunere.

Una dintre caracteristicile sale unice este că apa cascadei îngheață foarte rar sau chiar deloc, păstrându-și temperatura caldă chiar și în mijlocul iernii.

Cu toate acestea, în iarna anului 2014, când în regiune s-au înregistrat -29 de grade Celsius, cascada a înghețat, iar ulterior, pentru că a avut loc o creștere bruscă de temperatură, o parte din stâncă s-a prăbușit.

Tarnița Viewpoint

„Tarnița Viewpoint” sau „Altarul Cu Belvedere – Sf. Tarnița” este un loc de unde poți admira de la înălțime Toplița și de unde ai o vedere panoramică asupra văii Mureșului de neegalat.

Pentru a ajunge acolo poți urmări Traseul 32 Cruce Roșie. Acesta este unul de dificultate medie și poate fi parcurs în 45 de minute. Traseul urcă spre o zonă stâncoasă prevăzută cu balustrade.

O altă opțiune pentru a ajunge sus este să urmărești traseul 33 Punct Albastru. Acest traseu în circuit pornește din localitatea Călimănel și înconjoară Vf. Băieşului, cu o buclă de acces spre Tarnița Viewpoint de sub vârf.

Este un traseu relativ ușor, cu circa 500 m diferență de nivel, ce poate fi parcurs în aproximativ 3,5 ore. Înălțimea la care se ajunge este de 986m, iar priveliștea te lasă fără cuvinte.

Construită în anul 2013 și situată în apropierea vârfului Tarnița din rezervația Defileul Mureșului, construcția a fost executată manual, din lemn masiv, în tehnica cioplirii lemnului din Transilvania.

Aceasta are o suprafață de 50 de mp și o înălțime de 22 m. Așezarea spectaculoasă a altarului se dorește a fi un simbol de marcare și un reper al municipiului Toplița.

În plus, în zonă există amenajat și un loc pentru barbecue, unde poți găti o gustare înainte de a coborî. Vei găsi bănci cu mese și bineînțeles, altarul.

Stâncile Coloape

Stâncile Coloape, cunoscute și sub numele de Bureții de Piatră, Butucii Secuilor sau Babele Gurghiului, sunt o formațiune de stânci din rocă vulcanică aflate la altitudinea de 1200 m, cele mai mari fiind asemănătoare unor ciuperci din piatră unite.

Formațiunea constă în 2 ziduri paralele din stâncă, cu o înălțime de aproximativ 200 m, aflate la o distanță de 50 m între ele, unul având în vârf Bureții de Piatră, iar celălalt fiind asemănător cu un cap uriaș al unui cal cu coamă.

Pe parcursul traseului vei găsi izvoare de pădure, cu cea mai bună apă de băut posibilă.

Odată ajuns în vârf, ai parte de o priveliște panoramică spectaculoasă. Poți admira Vârful Bătrâna și, de asemenea, lanțurile muntoase aflate de cealaltă parte a Mureșului.

În funcție de anotimp, în zonă și pe parcursul traseului, se pot culege bureți (gălbiori, râșcovi, limba vacii, hribi, creasta cocoșului) și fructe de pădure (fragi, mure, zmeură, afine).

Muzeul Etnografic

Denumit inițial „Muzeul de Etnografie și Folclor” acesta a fost inaugurat în 1998 cu ocazia primei ediții a „Zilelor Miron Cristea”, având ca membri fondatori pe prof. dr. Dorel Marc și prof. Zorel Suciu.

Muzeul exemplifică aspecte din viața țăranului român și expune instalații țărănești de prelucrare a firelor textile, a produselor agricole, a lemnului, a metalelor și a ceramicii.

În plus, vei mai vedea țesături, cusături și broderii ce atrag atenția prin coloritul lor, dar și prin diversitatea motivelor decorative. Fiecare piesă în parte păstrează un echilibru al elementelor, iar motivele florale și geometrice se îmbină armonios.

Muzeul Etnografic deține și unelte agricole de la cele mai vechi până la cele din materiale mai noi, reflectând astfel o evoluție în interiorul satului tradițional.

Nu în ultimul rând, vei putea admira icoane și veșminte preoțești, obiecte decorative din lemn și din ceramică.

Biletul de intrare este gratuit!

Castelul Urmanczy

Castelul Urmánczy din Topliţa a fost construit între anii 1903-1906, în apropierea râului Mureş, la cererea lui Jeromos Urmánczy, nobil de origine armeană. Castelul a fost proiectat de arhitectul tirolez Vigilio Giacomuzzi.

Grădina castelului poate găzdui expoziții, concerte, conferințe, târguri, nunți, festivaluri și oferă loc și pentru turiștii care vor să stea la cort.

La parterul castelului, în fostele saloane, se pot organiza mese pentru 120 de persoane. Curtea poate fi amenajată elegant cu corturi albe pentru un eveniment outdoor cu o capacitate de 136 de persoane.

Mai mult, într-o cameră a castelului ai posibilitatea să te bucuri de o experiență unică: poți participa la un joc de evadare (escape room).

Castelul poate fi vizitat la cerere. De asemenea, poți beneficia de ghidare turistică în mai multe limbi.

Adresă: Str. Eroilor 26, Toplița, 535700, jud. Harghita

Telefon: 0733 309 791

Mănăstirea „Sfântul Ilie”

Biserica Mănăstirii „Sfântul Proroc Ilie” a fost construită din lemn de molid, în anul 1847, de către preotul Gheorghe Ujică, cu fiii săi, Ştefan şi Ioan, ca Biserică parohială în comuna vecină Stânceni.

După ce parohia Stânceni şi-a zidit Biserică nouă, în anul 1910, Patriarhul Miron Cristea a adus biserica din lemn în Topliţa şi a reclădit-o pe pământul său natal, cu gândul de a întemeia o mănăstire, dar şi de a salva un valoros monument de arhitectură.

La 30 iulie 1998, a fost inaugurată sala închinată Patriarhului Miron Cristea, în cadrul muzeului, de către Preafericitul Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. Biblioteca mănăstirii are câteva mii de volume şi o arhivă importantă. În anul 2007, biblioteca mănăstirii şi-a îmbogăţit fondul de carte cu alte 2000 de volume primite ca donaţie din partea familiei Ţuculescu.

În perioada 1994-2014, au fost săvârșite nouă tunderi în monahism, nouă hirotoniri de ieromonahi, două de ierodiaconi şi un protosinghel. În data de 30 mai 1995, a fost inaugurat Muzeul mănăstirii de către Preasfinţitul Ioan.

Fără îndoială, cea mai spectaculoasă şi valoroasă parte a complexului de clădiri este reprezentată de biserica monument a mănăstirii. Clădirea este o capodoperă de arhitecturii populare, cu soluţiile arhitecturale specifice ale meşterilor moldoveni, cu arcuri făcute din lemn.

Ziua de 20 iulie rămâne ziua hramului Mănăstirii „Sfântul Ilie” la care participă numeroşi pelerini din Maramureş, Moldova, Ţara Bârsei,din ţinuturile Năsăudului și din străinătate.

Adresa: Str. Ștefan cel Mare nr. 68-70, Toplița

Parcul Național Călimani

Situat în Munții Călimani, parcul are o suprafață de peste 24.500 ha și include cel mai mare crater vulcanic din România, cu un diametru de circa 10 km.

Parcul Național Călimani este alcătuit dintr-o multitudine de forme de relief precum vârfuri, chei, văi, doline, măguri, ponoare și poiene. Toate aceste suprafețe naturale sunt acoperite cu păduri, pășuni și pajiști.

Printre cele mai importante obiective turistice ce merită a fi vizitate menționăm:

Rezervația naturală 12 Apostoli

Acest grup de stânci cuprinde mai multe „sculpturi” fantastice ce atrag numeroși vizitatori, ca de exemplu figura unui moș cu barbă spre nord, a unui bătrân spre sud, a unui urs cu capul plecat, a unei femei ce amintește de silueta lui Nefertiti, etc. Ineditul acestor stânci a provocat imaginația privitorilor.

Rezervația Lacul Iezer

Această arie protejată de interes național corespunde categoriei a IV-a IUCN (rezervație naturală de tip mixt) și este situată pe teritoriul administrativ al orașului Toplița. Rezervația are o suprafață de 322 ha și reprezintă un lac de baraj natural și zona limitrofă, cu o vegetație de arbuști de ienupăr. Aici există specii floristice rare, precum și specii faunistice de mamifere, păsări, insecte și reptile specifice Carpaților Orientali.

Vârful Pietrosul

Acesta este cel mai înalt vârf din Munții Călimani, cu o altitudine de 2100m. O modalitate de a ajunge este venind dinspre Toplița pe la cabana meteorologică Retițiș (care se găsește la 2.022 m). Traseele sunt de o frumusețe deosebită, atât vara cât și iarna, când prezintă o dificultate mai ridicată.

Cariera de sulf

Activitatea minieră a avut un impact deosebit asupra a peste 300 ha de vegetație și substrat care a fost decopertat în proporție de 100% și asupra habitatelor din jur. În prezent, în locul unde a existat exploatarea a rămas un peisaj dezolant, unde vegetația își face cu greu loc.

Schitul Gura Izvorului

Schitul Gura Izvorului – Secu aparținător Mănăstirii Sfântul Ilie are două hramuri: ”Duminica Tuturor Sfinților”, hramul Bisericii, ocazie cu care se organizează anual un pelerinaj și hramul ”Sfântul Simion Stâlpnicul”, al Paraclistului.

Schitului i s-a pus piatra de temelie în anul 2000 și este situat la doar 9 km de Monumentul-Mausoleu de la Gura Secului, pe Pârâul Lomaş. Lăcașul de cult aduce cinstire bravilor români care au luptat în Primul Război Mondial, pe valea Topliței.

În acest Schit sunt înălțate neîncetat rugăciuni de pomenire pentru odihna sufletelor eroilor neamului Românesc.

Catedrala Ortodoxă Sf. Arhangheli Mihail și Gavril

Situată în centrul Topliței, Catedrala „Sf. Arhangheli Mihail și Gavril” din Toplița este cea mai mare Biserică din oraș.

In 1867, comunitatea ortodoxă din Toplița, formată din marea majoritate a românilor toplițeni – aproximativ 700 de familii – a pus temelia unei noi biserici, la temelia căreia și-a pus semnătura chiar Mitropolitul Ardealului, Andrei Saguna.

Aceasta devine Biserica cu hramul “Sfinții Arhangheli Mihail si Gavril”. Biserica din piatră a fost proiectată de către arhitectul Vigilio Giacomuzzi, la dimensiuni impresionante pentru acea vreme, cu două turnuri ce se înalță spre albastrul cerului.

Clădirea are 38 m lungime, 13 m lățime, iar înălțimea turnurilor este de 40 m.

Biserica este un monument de categoria B și este situată în zona centrală a municipiului, adiacent drumului European E578.

Câmpul cu lavandă

Câmpul de lavandă este o locație minunată, unde poți opri nu doar pentru peisajele incredibile, ci și pentru produsele pe care le poți achiziționa.

Dincolo de pozele perfecte pentru Instagram, aici ai ocazia să cumperi și produse locale, de la săculeți cu lavandă, până la odorizante pentru mașină cu aceeași aromă și chair butași de lavandă.

Aflându-se la doar 15 minute de Toplița, în Gălăuțaș, câmpul cu lavandă este o destinație foarte îndrăgită de turiști.

Perioada în care înflorește lavanda în România este luna iunie. Momentul cel mai potrivit pentru fotografii, atunci cand floarea este la maturitate, iar culorile sunt superbe, este a doua parte a lunii respective.

Top