Cascada mezotermala din Toplița

Cascada cu apă termală de la Toplița, denumită și Cascada Mezotermală, a fost declarată în anul 2000 monument al naturii, arie protejată de interes național și rezervație naturală de tip biologic și peisagistic.

Cascada este clasificată ca fiind a doua formațiune de acest fel din Europa (în Saturnia, Italia, mai exista o cascadă cu apă termală).

Drumul până la cascadă este de aproximativ 1 km din Parcul Central al orașului, și poate fi parcurs atât cu mașina, cât și cu bicicleta sau la pas. Trebuie să mergi pe Bulevardul Nicolae Bălcescu, urmând ca mai apoi să faci stânga pe strada Cascadei.

În plus, cascada poate fi admirată și din tren, pentru că se afla la circa șapte metri de calea ferată care duce spre Târgu Mureș.

Rezervația ocupă o suprafață de 0,5 hectare, iar apa cascadei urcă până la o temperatură de 27 de grade Celsius. Cascada are o cădere de aproximativ 10 m și este alimentată de izvoarele stațiunii Bradul.

Numele izvorului a fost ales cu mult timp în urmă, iar localnicii localnicii consideră că inspirația oamenilor de atunci a rămas bariera de brazi care înconjoară întreaga regiune.

Aspectul deosebit al cascadei se datorează culorilor schimbătoare cu care îți încântă privirea.

Perdeaua de apă care acoperă întreaga stâncă este locul în care natura își pictează culorile în fiecare anotimp. În funcție de sezon, cascada trece de la alb la brun închis, proiectând reflexii roz sau roșiatice. Culorile deosebite reflectate de apă se explică prin prezența travertinului și calcarului din straturile inferioare, aflate într-un proces continuu de depunere.

Una dintre caracteristicile sale unice este că apa cascadei îngheață foarte rar sau chiar deloc, păstrându-și temperatura caldă chiar și în mijlocul iernii.

Cu toate acestea, în iarna anului 2014, când în regiune s-au înregistrat -29 de grade Celsius, cascada a înghețat, iar ulterior, pentru că a avut loc o creștere bruscă de temperatură, o parte din stâncă s-a prăbușit.

În ciuda acestui fapt, rămâne o încântare să asculți susurul apei, să simți fiecare adiere de vânt și să urmărești coroanele copacilor dansând deasupra cascadei. Tabloul mișcător îți bucură ochii și sufletul.

Cascada Mezotermală din Toplița este o destinație ce atrage anual mii de turiști și reprezintă un reper natural unic în România.


Top