10 motive sa vizitezi Toplita
Câștigătoare a titlului „Destinația Anului 2022”, orașul Toplița este în prezent o locație foarte vizitată, atât de către turiștii români, cât și de către vizitatori de peste graniță.
Dacă dorești să afli mai multe detalii despre ce are Toplița de oferit în materie de obiective și activități, citește acest top de 10 motive pentru care merită să petreci un sejur în această zonă.
Pista de bob
Una dintre atracțiile care atrage cei mai mulți turiști în Toplița este pista de bob. Având o lungime de 1900 de metri, aceasta este cea mai lungă din România, iar la coborâre poți atinge viteze de peste 45 km\h.
Pasionații de adrenalină și de senzații tari au oportunitatea să admire peisajul naturii dintr-o perspectivă unică, pista coborând inclusiv printre brazi. Traseul are și secțiuni spiralate astfel încât să poți observa natura din toate unghiurile.
În plus, ai acces la locație inclusiv pe timp de iarnă, când te poți bucura de peisaje chiar și atunci când sunt acoperite de zăpadă.
Pârtiile de ski
Împătimiții sporturilor de iarnă au la Toplița ocazia să practice activitățile lor preferate în condiții foarte bune.
Imediat ce se depune primul strat de zăpadă și se deschid pârtiile, schiorii și snowboarderii se adună pentru a petrece clipe de neuitat de dimineață până seara, coborând muntele.
Stâncile Coloape
Stâncile Coloape, cunoscute și sub numele de Bureții de Piatră, Butucii Secuilor sau Babele Gurghiului, sunt o formațiune de stânci din rocă vulcanică aflate la altitudinea de 1200 m, cele mai mari fiind asemănătoare unor ciuperci din piatră unite.
De fapt, există 2 ziduri paralele din stâncă, cu o înălțime de aproximativ 200 m, aflate la o distanță de 50 m între ele, unul având în vârf Bureții de Piatră, iar celălalt fiind asemănător cu un cap uriaș al unui cal cu coamă.
În zonă și pe parcursul traseului se pot culege bureți (gălbiori, râșcovi, limba vacii, hribi, creasta cocoșului) și fructe de pădure (fragi, mure, zmeură, afine), în funcție de anotimp.
Pornește într-o aventură prin natură, pe jos sau cu vehicule off-road, pentru a rămâne uimit de priveliștea panoramică din vârf.
Echitație
O altă activitate extrem de îndrăgită de turiștii de toate vârstele este echitația.
Fie că vrei lecții în manej, plimbări călare în grup prin natură sau plimbări pe ponei, Centrul de Echitație din Toplița îți stă la dispoziție.
Beneficiile echitației includ îmbunătățirea echilibrului, fortificarea musculaturii, creșterea coordonării și reflexelor, relaxarea mușchilor, și multe altele.
Vino cu familia sau prietenii și profită de nenumăratele avantaje ale acestui sport minunat, indiferent de nivelul de experiență pe care îl ai
Câmpul de lavandă
Câmpul de lavandă din Gălăuțaș este o locație minunată, unde turiștii opresc adesea nu doar pentru peisajele incredibile, ci și pentru produsele pe care le pot achiziționa
Dincolo de pozele perfecte pentru Instagram, aici ai ocazia să cumperi și produse locale, de la săculeți cu lavandă, până la odorizante pentru mașină cu aceeași aromă și chair butași de lavandă.
Aflându-se la doar 15 minute de Toplița, câmpul cu lavandă este o destinație foarte îndrăgită de turiști.
Parcul Național Călimani
Dacă iubești să explorezi frumusețea naturii, în apropierea Topliței ai ocazia să vizitezi Parcul Național Călimani.
Acest parc este alcătuit dintr-o multitudine de forme de relief precum vârfuri, chei, văi, doline, măguri, ponoare și poiene. Toate aceste suprafețe naturale sunt acoperite cu păduri, pășuni și pajiști.
Situat în Munții Călimani, parcul are o suprafață de peste 24.500 ha și include cel mai mare crater vulcanic din România, cu un diametru de circa 10 km.
Printre cele mai importante obiective turistice ce merită a fi vizitate menționăm: Rezervația naturală 12 Apostoli, Rezervația Lacul Iezer, Vârful Pietrosul sau Cariera de Sulf.
PGL
Un Punct Gastronomic Local este un loc în care turiștii, aflați în tranzit sau cazați în zonă, pot mânca produse tradiționale, bio, preparate pe loc de familia care are în administrare acel punct
Amplasat într-o localitate intramontană, la 1.100 metri altitudine, Punctul Gastronomic Local Bilbor a fost înființat de familia Vâlcan.
Aici, pe lângă preparatele culinare tradiționale, poți gusta şi băuturi specifice zonei cum ar fi siropul de afine sau de merişoare. La desert te poți bucura de dulcețuri din fructe de pădure.
Masa poate fi servită chiar și pentru 20-30 de persoane, însă este necesară programarea. Nu uita să anunți proprietarii dinainte, întrucât ingredientele (de proveniență locală) trebuie pregătite / culese.
Mai multe detalii despre ce este un Punct Gastronomic Local și despre cel din Bilbor poți afla citind articolul „Ce este un punct Gastronomic Local?”.
Cascada Mezotermală
Declarată monument al naturii, arie protejată de interes național și rezervație naturală, Cascada mezotermală este un obiectiv turistic ce merită vizitat dacă te afli în zona Topliței.
Perdeaua de apă care acoperă întreaga stâncă este locul în care natura își pictează culorile în fiecare anotimp. În funcție de sezon, cascada trece de la alb la brun închis, proiectând reflexii roz sau roșiatice.
Acestui fapt se datorează depunerilor de carbonat de calciu și travertin prezente atât în apă, cât și pe vegetație și stânci.
Dacă te apropii de cascadă, poți simți aburii calzi care se ridică deasupra apei. Din cauza apei calde, cascada îngheață foarte rar sau chiar deloc pe timpul iernii.
Cascada este o atracție turistică unică în România, fiind una dintre cele două cascade de acest tip din Europa, alături de cea din Saturnia (Italia).
SPA
Pentru momente de relaxare și răsfăț la SPA, ai oportunitatea să vizitezi Băile Banffy din Toplița.
Centrul SPA dispune de două bazine de înot cu apă încălzită, unul acoperit de 400 mp, și unul descoperit de 220 mp.
Interiorul găzduiește pe lângă bazinul de înot, vestiaire, sală de fitness, saună uscată, saună umedă, o cameră de sare și jacuzzi.
Aerul umed din interior este schimbat constant printr-o instalație care introduce aer uscat pentru confortul turiștilor.
În plus, la Băile Banffy poți beneficia și sesiuni de masaj.
Lăcașuri de cult
În afară de Catedrala Ortodoxă „Sf. Arhangheli Mihail și Gavril”, situată în centrul orașului, în Toplița mai există încă 3 mănăstiri: Mănăstirea Sfântul Ilie, Mănăstirea Doamnei și Schitul Gura Izvorului.
Puține sunt locurile în țară unde credincioșii pot vizita 3 mănăstiri. Poate nu întâmplător, a rânduit Dumnezeu ca din acest loc de spiritualitate să fie şi Miron Cristea, primul patriarh al României
Dacă te afli în Toplița, poți petrece câteva momente de liniște și rugăciune în Casa lui Dumnezeu.
- A eu, ac nunc, volutpat. Augue enim ac justo, at elementum, arcu.
- At sodales quam felis ullamcorper iaculis tristique. Felis, etiam felis pellentesque sit neque.
- Porta ipsum quis lacus eu ipsum mattis sit quis. Massa, massa lectus porttitor laoreet ultricies odio fermentum arcu quam.
- Accumsan arcu neque, nisl, pellentesque fames justo consequat blandit lacus. Eget odio vel nulla vel.
- Diam ac phasellus est, eu urna purus blandit aliquam. Vitae accumsan et pellentesque diam in.
- Tellus arcu, lectus tincidunt neque nunc. Bibendum lacus, molestie ultrices sed arcu.
Concluzie
Toplița îți oferă o multitudine de experiențe turistice unice în România. Dincolo de acest top, localitatea turistică te va întâmpina cu multe surprize, iar localnicii primitori îți vor lăsa o impresie foarte bună.
Trebuie să vizitezi Toplița cel puțin de câteva ori pentru a te bucura de ce are Destinația Anului 2022 mai bun de oferit.